Brukshundar, sällskapshundar

Brukshundar och sällskapshundar är de vanligaste typer av hundar som finns idag. Ständigt toppar de listorna som visar de populäraste hundraserna, se bara på Göteborg Postens lista som är en av de senaste listorna på hundraser. Arbetande hundar är också brukshundar, men eftersom brukshundar ofta är familjehundar så är de vara med i samma text. Bland bruks- och sällskapshundar finns raser som Schäfer, Labrador, Golden Retriever, Pudel, Border Collie, Dobermann och många fler. Dessa hundar har väldigt olika temperament så de passar olika människor och liv. Som familjehundar är de uppskattade, ständigt kommer det exempel som visar hur mycket våra hundar betyder för oss. Tidningar och sajter som CNN skriver regelbundet om hur vi gör allt för våra hundar och att de ofta ses som en i familjen.

Vakt och familj

Hundar som Schäfer, Rottweiler och Labrador är otroligt duktiga med barn och vakt, de kan ha många olika typer av liv. Som gårdshundar och familjehundar passar de bra så länge de får vara sociala och leka av sig med sina mattar och hussar. Att få gå på någon agilitylektion eller springa i skogen är väldigt uppskattat, annars kräver de inte ovanligt mycket motion. Eftersom de är ganska stora hundar så kan man leka med dem och barnen kan kela med dem utan att man ska vara rädd för att skada dem. Något som exempelvis småhundar inte vill göra på samma sätt. Dessa raser är stabila men tyvärr kan svåra förhållanden göra även dessa hundar osäkra, tack och lov så finns det djur- och jourhem runt om i landet som försöker hjälpa dessa hundar. Även här ser man kärleken som vi människor har för hundar, som tidningen Göteborgs Posten skriver om en omplacerad hund som heter Emma och har rymt. Den hjälp som människor erbjuder blir man ödmjuk av, många ställer upp utan att tänka vilket visar stor medmänsklighet. Förutom som familjehundar så arbetar många av dessa hundar, ofta är det Schäfer och Labrador som jobbar inom polisen bland annat. Det visar hur många områden som de kan verka i, de passar till många olika saker.

De kräver inte mycket

Hundar som är brukshundraser har mycket energi samtidigt som de kan ligga och gosa i flera timmar, de har bra mentalitet och är väldigt bra som sällskapsdjur. De kräver inte mycket av oss människor, man ger dem mat, kärlek och motion. Då har man en av de bästa tänkbara vänner i 10-15 år framöver. Att motionera med sin hund, som de skriver om i nättidningen CNN så krävs inte mycket samt att vi blir sundare automatiskt. Så det är en vinn/vinn-situation för både människa och hund. Eftersom Schäfer, Collie och de andra brukshundarna kan springa med oss människor blir de en perfekt kompis att motionera med. Om ni kanske vill springa på ett band under vintern så är det inga problem heller, många brukshundar är lättlärda och lär sig snabbt att springa på ett motionsband. Eftersom de har storleken som passar många av våra aktiviteter och att de är snälla mot barnen samtidigt som de vaktar, det gör att de passar bra in i våra liv. Dessa egenskaper gör troligen att brukshundar alltid kommer att finnas nära våra hjärtan. De kommer troligen att toppa våra listor på favorithundar lika lång tid som de redan har gjort, allt pekar på det. Brukshundar är verkligen en komplett hund för alla familjer, den perfekta sällskapshunden.