Greyhound

Greyhound är en långsmal hundras som är mest känd för att vara en populär kapplöpningshund. Det är en stor hund som är uppskattad för sitt lugna temperament, trots den ivriga lusten att springa. Greyhounden har ett stort behov av att sträcka på benen och galoppera, och som ägare är det är viktigt att se till att det finns tillgång till lämpliga platser där hunden kan springa. Greyhounds kan uppnå en hastighet på hela 72 kilometer i timmen.

Gammalt ursprung

Rasen utvecklades i England och man tror att den har funnits där i snart tvåtusen år. Greyhoundens ursprung tros vara vinthunden, som är en av de ursprungliga hundraser som har funnits under lång tid. Man har kunnat se vinthundar i de gamla egyptiernas konst och därmed har de ett väldigt gammalt ursprung. Rasen finns i två varianter, varav den ena är en kapplöpningshund och den andra en utställningshund. Greyhoundhanar är vanligen runt 75 cm i mankhöjd och tikar är något mindre. Vikten brukar uppgå till 30-50 kilo. Kapplöpning med greyhounds och vinthundar har förekommit i flera tusen år och är än idag populärt i engelskspråkiga länder. Rasen används även vid hetsjakt då byten jagas upp och dödas av hunden. Med tanke på att greyhounden är världens snabbaste hund har den säkerligen ytterst goda egenskaper för det. I Sverige är hetsjakt förbjudet, men det praktiseras i många andra länder. Rasen har inga stora hälsoproblem, förutom de vanligaste skadorna som uppkommer på grund av hastigheten, såsom skadade klor.

Lugna och lekfulla

Inomhus är greyhounds uppskattade för sitt lugna temperament och de tycker mycket om att ligga och slappa. De brukar beskrivas som barnsliga hundar som gör lite som de vill, men de är ändå lättlärda och lyhörda för flocken. De brukar fungera bra med barn. Mot främlingar kan de däremot vara lite ignoranta. Det är verkligen familjen som betyder mest för en greyhound.