Hundkapplöpning

Hundkapplöpning är en sport som finns runt om i världen. Sporten innebär att det maximalt 6 st hundar av någon vinthundsras som springer efter en sorts attrapp på en oval bana. Det finns olika längd på banorna, en längd är endast 100 m och kallas superspring. Samt banor mellan 320-900 m. Sporten har varit i Sverige sedan tidigt 1900-tal men den första permanenta banan gjordes 1960-talet i Skarpnäck i Stockholm. Idag finns det 11 st banor som regelbundet tränas och tävlas på under sommarhalvåret men det är främst personer som har denna sport som hobby. Sporten går att spela på online kasinon som Unibet Odds och andra bettingsidor. Det är en relativt liten sport men det finns klubbar som Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund, SHCF som håller hundkapplöpningen vid liv i Sverige. Om man ser ut i världen så är sporten stor i bland annat Australien. Hundkapplöpning är en äldre sport som finns med i skrifter från 1800-talet men det är tidigt 1900-tal som det blev en sport som man tävlade professionellt i.

Hundkapplöpning är en sport som verkligen tog vid när vinthundarna inte längre får jaga i hetsjakt som nu är förbjudet. Hetsjakt var vinthundars specialitet. Men även hundkapplöpning är olagligt på vissa platser i världen, exempelvis i New South Wales i Australien. Tyvärr innebär ett förbud ibland att det genomförs olagligt istället och ofta blir djuren lidande när det inte finns någon översikt. Som man kan läsa i Expressens artikel så finns det människor som vill utöva sporten utan att tänka på djuren. Det är ett stort problem i främst Australien men myndigheterna arbetar hårt för att stoppa det hemska djurplågeri som olaglig hundkapplöpning kan betyda.

Vinthundar kallas de hundar som genomför tävlingar, hundarna är en urhund. Urhundsraser är de raser som har som har funnits väldigt länge. Det finns dokumenterat långt innan kristendomens födelse där Faraoner från Egypten äger hundar som är kopior av dagens vinthundar. Få hundraser är så lika deras förfäder som vinthundar. Sedan kom hundarna till England och andra länder i världen där de var jakthundar inom hetsjakt. De är graciösa och väldigt snabba, vid tävlingar ligger toppfarten på 70 km/h. Deras kropp är gjord för att springa fort och långt, med lång och smal nos. Långa och muskulösa ben och smal midja. Det finns många raser som är en sorts vinthund, just i Sverige är Greyhound den främsta som tävlar. Utöver Greyhound finns det Whippet som är mindre i storlek men är relativt vanliga i Sverige.

Vinthundar är otroligt duktiga på att tävla i hundkapplöpning, lika duktiga är de på att vara familjehundar. Vinthundar är kända för att vara perfekta som sällskapshundar, mycket är tack vare att deras temperament som är perfekt för familjer. De är väldigt lugna inomhus, de är också väldigt smarta och kan lära sig alla möjliga saker. De är främst reserverade mot främlingar och de brukar älska barn över allt annat. Eftersom de är väldigt intelligenta så är det ultimata uppfostringssättet att göra så att hunden mår bra. Deras träning kan vara så enkelt som att kasta boll på en stor gräsplätt eller på stranden. Bara de får utlopp för sin energi någon gång i veckan samt lek och promenader varje dag så är de en av de bästa sällskapshundarna man kan tänka sig. Trots att de har en elits kropp så kan vinthundarna ha en rutin likt andra hundar.