Några av våra vanligaste raser

Om vi ser på de olika grupper som hundraser delas in i så finns där 10 grupper. Allt från vall-, boskaps- och herdehundar i grupp 1 till vinthundar i grupp 10. Flera av de vanligaste hundraserna finns i grupp 8 som består av stötande, apport- och vattenhundar. Dessa raser finns ofta till exempel på utställningar; se bara på alla vackra hundar som ställdes ut i Växjö på en av Sveriges största hundutställning med 3600 hundar och 241 olika raser.

De raser som finns i grupp 8 är bland andra Amerikansk Cocker Spaniel som är väldigt populär bland familjer och äldre. Med de långa öronen och det fina ansiktet som får en att smälta har de också lugn och tålamod som gör att de passar väldigt bra som sällskapshund. Amerikansk Cocker Spaniel är nära släkting med Engelsk Cocker Spaniel, de är väldigt lika men den amerikanska Cocker är något mer robust och snäppet högre. Om man gillar att pyssla med pälsvård då är detta en hund som passar perfekt.

Andra raser som vi hittar i denna grupp är Golden Retriever och Labrador Retriever, två raser som ofta toppar listorna av populära hundraser. Båda är som gjorda för familjer men även bra som enmanshund. Jakt och speciellt fågeljakt är deras ursprungliga arbete men de är så hårt avlade att idag är det inte något som präglar dem och många hundar kan utan problem dela hem med fåglar eller katter. Något som alla raser i denna kategori älskar är vatten och att bada i sjö och hav är de verkligen förtjusta i. Så tävlingar som denna surftävling för hundar i California är drömmen för vattenhundar; det finns även raser som är framavlade just för jakt i vatten.

Ett exempel på vattenhund är Irländsk Vattenspaniel en ras som är framtagen för våtmarker och skogar. De har en tjock päls som värmer under årets kalla dagar när de är ute med sin ägare och jagar. Med sina stora tassar klarar de så gott som all terräng och att simma fort. Pälsen är till och med naturligt oljig för att underlätta simning och skydda mot nedkylning. Om man inte jagar med sin Irländska vattenspaniel så behöver man ha bra aktiviteter för att denna ras ska må bra. Trots att den är avlad för att jaga så är den ett riktigt flockdjur som gärna har en familj som sin flock.

Lagotto Romagnolo är en mer ovanlig ras i Sverige. Om du någon gång har sett en tryffelhund så kan det mycket väl varit en Lagotto. De har ett luktsinne utöver det vanliga och med deras jaktinstinkt passar de väldigt bra för att söka efter tryffel. Deras speciella päls som är lite lockig; den är anpassad för att hindra vatten från att komma till huden och kyla ned hunden. Många har också Lagotto som sällskap och den perfekt för en aktiv familj eller ett par.

Många av dessa raser av vatten- och apporthundar är utmärkta genom sin lydnad för sällskap och hundsporter. Det är inte bara deras mentalitet och snällhet som lockar utan även deras vackra pälsar i alla möjliga variationer. Om man har en hund av de raserna då har man en hund som är tålmodig med barn och andra människor, lugn inomhus och aktiv när man vill. Raserna är också väletablerade i Sverige vilket betyder att det finns många bra kennlar för att köpa en hund.