Pomeranian

Pomeranian är en liten hund som påminner om ett lejon med sin långa och tjocka päls som ofta är orange till färgen. Den är en omtyckt sällskapshund med anor från spetsen som är en av de gamla ursprungsraserna. Rasen fick ett stort uppsving i England under förra seklet, kanske tack vare dess vänliga temperament och oemotståndliga utseende.

Från Pommern med gamla anor

Pomeranian är en typ av spetshund som har sitt moderna ursprung i England och Tyskland. Namnet kommer av staden Pommern i Tyskland och den första rasstandarden skrevs i England i slutet av 1800-talet. De tidigaste spåren av spetshundar finner man runt 500 år före Kristus på grekiska vaser. Troligen har hundar av denna typ funnits länge i Europa och verkat som vakthundar och boskapshundar. Denna miniatyrvariant av den Europeiska spetsen har sedan utvecklats med tiden.

Mankhöjden ligger vanligen på cirka 20 centimeter och det är därmed en mycket liten hundras. Vikten brukar ligga på endast ett par kilo. Precis som andra hundraser av spetstyp såsom jämthund och samojed har de ett karaktäristiskt kilformat huvud vilket givit upphov till samlingsnamnet. Pomeranianhundar har både underull och täckhår vilket gör pälsen väldigt fyllig. Från sidan har hunden närmast en rund form tack vare den tjocka pälsen. Svansen är mycket stor och bärs högt över ryggen. Trots tjockleken på pälsen är den lättskött och behöver endast kammas då och då.

Vänliga och glada

De är vanligen familjevänliga hundar som är glada och aktiva. De sägs även vara intelligenta och lättlärda. De har inte någon uttalad jaktinstinkt men kan skälla på ljud. Med dessa egenskaper är de duktiga på att vakta hemmet utan att springa iväg. Även om de är väldigt vänliga så kan det vara svårt att ha dem tillsammans med barn eller större hundar på grund av att de är så små. Det finns en risk att de då skadar sig, och allra bäst är att de får leka med hundar i samma storlek.