Risker med hundkapplöpning

Hundkapplöpning är en mycket stor sport i vissa delar av världen. Även i Sverige är sporten relativt populär även om det inte ordnas några större evenemang med just kapplöpning här. Men en sak som många inte tänker på är att det finns en hel del risker med just hundkapplöpning.

Hundarna kan skada varandra

I många fall av hundkapplöpning har hundarna munkorg på sig, men så är inte alltid fallet. Om en hund då blir arg på en annan och attackerar kan det uppstå relativt allvarliga skador. Hundarna kan också springa in i varandra och även det kan orsaka skador.

Fallskador

När hundarna springer går det fort. Underlaget är inte alltid det bästa och det kan hända att en hund ramlar. Ofta blir skadorna inte så allvarliga men en hund som ramlar olyckligt kan skada rygg eller nacke och det kan sluta med en ögonblicklig död. Dessutom kan hunden också få olika sårskador och det kan ta tid att läka dem.

Benbrott

Många kapplöpningshundar har tunna och relativt oskyddade ben. Det gör att de kan drabbas av benbrott relativt enkelt. Ett benbrott tar tid att läka och det kanske inte är möjligt för hunden att komma tillbaka in i racingvärlden. Det kostar också en hel del pengar att läka benbrott med veterinärvård, rehabilitering med mera. I de allra flesta fall brukar det dock gå bra.

Att tävla när det är varmt

När man tävlar i hundkapplöpning är det också vanligt att man tävlar i varma länder. Om man har en hund som inte är van vid det varma klimatet kan det vara svårt för den att anpassa sig. Det är inte helt enkelt att svalka ner en hund som blivit allt för varm och om det vill sig illa kan hunden avlida av värmeslag. Ofta finns det dock veterinärer på plats vid tävlingarna som kan hjälpa till med vatten, kylfiltar och annat om det behövs.