Spetshund och Urhundstyper

Enligt den indelning av hundraser som görs så finns spets och urhundar i grupp 5. Detta är en stor grupp med många olika hundraser. Här finns också nära släktingar till Greyhound som är kända för att tävla i hundkapplöpning. De raser som är nära besläktade till vinthundarna är bland andra Faraohund och Podenco canario men vinthundar finns i en annan grupp, kallad grupp 10.

Skapta för jakt

Som man kan höra på namnet så är urhundstyper och även spetsar några av de äldsta hundraser som finns än idag. Förr användes dessa raser för att jaga alla skogens djur som björn, älg och fågel. Dessa raser är väldigt orädda och stabila, de måste vara det för att jaga de största djur som finns i Sverige. De jagar genom att få upp doftspår eller ser djuret, de jagar det och markerar sedan genom att skälla. Fast jägaren skjuter så ska de inte gå fram eftersom de kan bli skadade av det rädda djuret. Det gäller även på grund av att hundarna endast ska jaga bytet, inte bita sönder eller äta det. Alla raser är bättre eller sämre lämpade för en viss jakt. Mindre spetsar och urhundar som Tysk Spets och Pomeranian jagar fåglar och större raser som Norsk Älghund, Keeshound och Jämthund är de som jagar älg och björn.

Slädhundar är med i grupp 5

Det är inte bara jakthundar i denna grupp utan också slädhundar som är en urhundstyp. Det är raser som Alaskan Malamute och American Eskimo Dog med flera. Dessa raser är extremt uthålliga, sociala och trogna. Med den tjocka pälsen kan de bo ute i de kallaste länder och de är väldigt viktiga för människor som bor i bland annat fjällandskap. Eftersom det är ständigt snö så kan inte bilar användas som de används i varmare klimat. Slädhundarna agerar då som bilar och kan transportera människor och saker, korta som långa sträckor. Trots att det inte finns lika stor befolkning i sådana landskap så finns det många som har och kör slädhundar som en hobby. Vissa även tävlar i hundspann, det finns flera tävlingar och GP skriver om en av dessa tävlingar då en svenska vann.

Raser bland spetsar och urhundar

Förutom de raser som är nämnda ovan så finns där Akita som är en stor hund med spetssvans och väldigt tjock päls. Det finns också American Akita som är lik Akita, men den rasen är ovanligare. Denna ras är en envis och hårt arbetande hund som älskar att jobba med nosen men också att få vara med sin familj. De är perfekta sällskapshundar eftersom de har tålamod och kan ta det lugnt längre stunder.

Basenji, en ras som ingår i grupp 5 och är en populär hund för sällskap. Det är en korthårig och knähög spets som har fint ansikte som rynkar sig lite. Denna ras är känd för att inte kunna skälla, de kan mumla, morra och låta på andra sätt men skäller inte. Trots att det finns alla möjliga färgkombinationer så känner man direkt igen en Basenji för deras speciella utseende. Även dessa hundar är duktiga på jakt men kan också mysa med sin ägare. Som alla hundar så behöver de motion och en snäll men stadig hand. Lättast är att läsa om den rasen man äger för alla raser är speciella på sitt sätt och har sina egna egenskaper.